måndag 21 september 2009

Pedagogikproblematik

Av: Lars Jacobsen


Innan ni fortsätter läsa så vill jag att ni tar en stund och reflekterar över vad ämnet pedagogik innebär för er.

Inledningsvis kommer jag börja ta upp en del av mina egna tankar och funderingar kring ämnet pedagogik.

Oavsett om vi idag utbildar oss i den akademiska världen eller befinner oss på arbetsmarknaden så utsetts vi för fackliga termer och begrepp inom en mängd olika områden. Att lära sig jargongen är en naturlig del i vårt sätt att kommunicera med varandra. Därför kan det alltid vara på sin plats, när vi står inför nya utmaningar, att reda ut viktiga begrepp redan från början.

Pedagogik är ett begrepp som vi möts av väldigt tidigt på lärarutbildningen och innebörden av detta begrepp kan verka rätt så självklart för många. Det jag däremot fick erfara, som nybliven lärarstudent, är att min syn på vad pedagogik är kändes rätt så enkelspårig bara några veckor in i lärarutbildningen. Därför vill jag klargöra och utreda vad pedagogik är och på så sätt hjälpa mig själv och andra, som befinner sig i en lika förundrad situation inför detta ämne.

Ordet pedagogik härstammar från det grekiska ordet paidagagik, som hör till fostran/uppfostran och undervisningens vetande och metoder. I Grekland på 600- talet f.Kr kallades en slav, som hjälpte till i undervisningen av fria mäns söner, för en pedagog. Själva ordet pedagog betydde då att ”leda någon”. Pedagogen skulle då se till att följa sönerna till och från skolan samt hjälpa till med läxorna.
[1]

Desvärre svarar inte härkomsten av ordet på dagens problematik kring begreppet pedagogik men det kan vara en intressant anekdot väl värd att ta upp.

I vardagliga sammanhang använder vi ofta begreppet pedagogik till att beskriva att en person kan vara exempelvis pedagogisk/opedagogisk. Detta syftar till att personen ifråga är antingen bra eller dålig på att lära ut de kunskaper den besitter. Även en tv-manual kan för oss ibland verka vara opedagogiskt skriven. Detta tror jag är en vanlig syn och framförallt en del av den syn jag har på pedagogik idag. Det jag har märkt under dem första veckorna av lärarutbildningen är att begreppet pedagogik är ett ämne som det diskuteras väldigt flitigt av studenterna emellan. Och jag tror att många studenter har intrycket av att en kurs i pedagogik ska ge en verktygen till att bli en bättre, mer pedagogisk lärare.

I den akademiska världen har jag däremot fått intrycket av att där verkar inte finnas en vedertagen definitionen av begreppet pedagogik. Efter att jag samlat in data skulle jag närmare vilja påstå att det verkar finnas ett flertal mer lokala definitioner. Men att vi i ett ämne inte kan enas om en alltomfattande definition är något ganska vanligt. Det visar enbart på att det är ett väldigt komplext och dynamisk ämne som inte kan besvaras med några få rader.

Här följer två definitioner av begreppet pedagogik, vilket även visar på skillnaden i hur differentierat ämnet kan vara:

”Pedagogik är vetande och metoder som tillämpas i uppfostran och undervisning”[2]

”Pedagogik är en vetenskaplig disciplin, där man bildar kunskap om de processer genom vilka människan formas och förändras i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang. Inom det pedagogiska problemområdet behandlas bl.a.. olika aspekter av fostran, utbildning, lärande, undervisning eller andra påverkansprocesser. Frågor kan exempelvis ställas om hur och varför vissa värderingar, kunskaper och färdigheter uppstår, vidmakthålls och förändras inom och mellan generationer, grupper och individer.”[3]

Den första definition, kort som den är, tilltalar mig på ett sätt och visar på de förväntningar jag har på en kurs i pedagogik. Den visar att min förförståelse för ämnet var delvis korrekt och kanske kommer mina förväntningar att uppfyllas framöver.

Den senare definitionen och den som mer riktar sig mot en mer akademisk bakgrund omfattar en hel del aspekter jag inte tidigare tagit ställning till eller reflekterat kring. Den nämner påverkan- och förändringsprocesser och hur dessa kan studeras på individ-, grupp-, organisations- och en samhällsnivå. Och dessutom inom en rad olika kontexter/miljöer, såsom skolan, arbetslivet etc.

Det verkar således att det finns brister i min akademiska förförståelse av begreppet pedagogik vilket har resulterat i ett gap mellan de förväntningar jag haft och det faktiska jag fått ut av kursen så här långt. Det är viktigt att poängtera att där finns moment i kursen som ännu inte är påbörjade.

En annan viktig aspekt för att vi lättare ska förstå pedagogik, som en vetenskaplig disciplin, är att pedagogiken faktiskt ligger nära andra vetenskapliga discipliner såsom sociologi, psykologi och didaktik. Sociologer och pedagoger delar exempelvis intresset för utbildningssystemet i samhälllet och dess betydelse. Psykologin studerar bland annat uppfostrings- och inlärningsprocessen på en både biologisk och psykologisk plan. Didaktiken, som allmänt kan definieras som läran om undervisning, eller undervisningskonsten är allra högst intressant för mig[4]. Kanske är det först i detta moment som jag får svar på mina frågor och får något mer konkret att jobba med för att i slutändan bli en bättre lärare. Att pedagogiken delar många uppfattningar med andra discipliner kan ge en ökad förståelse för varför det ibland kan kännas onödigt komplicerat och stundom faktiskt rätt så osammanhängande.

Då jag är ekonom i grunden och framförallt intresserad av marknadsföring ser jag hur dessa förväntningar, som vi har i början av kursen, kan skapa problem och faktiskt utvecklas till något negativt när de inte uppfylls. Sen är jag även oroad över att vi kanske läser för mycket pedagogik på ett teoretiskt plan. Ofta är det så att man stirrar sig blind på modeller och teorier vilket skapar en onödig stress när vi sedan ska försöka tillämpa allt i praktiken. Vi kanske helt enkelt har blivit för pedagogiska och att detta istället hämmar våra fantasi när vi möter en ny klass. För i slutändan är vi alla olika fastän vi just nu strävar efter att få ”en skola för alla”. Därför söker jag nu efter en bättre kommunikation mellan det vardagliga och det akademiska så att vi faktiskt får ut lite fler konkreta hjälpmedel för alla oss kunskapstörstiga lärarstudenter. För ofta krävs det inte särskilt mycket för att skapa ordning för det vardagliga i den akademiska världen.


Referenser

[1] http://sv.wikipedia.org/wiki/Pedagogik

[2] http://www.ne.se.support.mah.se/kort/pedagogik

[3] http://www.pedag.umu.se/utbildning/kursplaner/h07/allped/dag/pedbdag.pdf

[4] Egidius, Henry (1995) Termlexikon i psykologi, pedagogik och psykoterapi. Lund:

Studentlitteratur.


Samskolans Uppkomst

SAMSKOLANS UPPKOMST

Utvecklingen från könssegregerad undervisning till en skola för både pojkar och flickor i Sverige tillhör nutidshistoria och vägen har varit både lång och kantad av hinder.

Medeltiden -1800
Det var under medeltiden läroverk för undervisning uppstod. Där utbildade kyrkan sina präster. Under 1500- och 1600-talen växte universiteten fram och då blev också läroverken statliga och bredare för att förbereda studenterna för högre studier. De påföljande århundradena utbildades endast den kulturella elitens pojkar.
Då man vid 1800-talets början talar om möjligheter till högre skolutbildning för flickor skall man ha i minnet att det gällde en ganska liten och priviligierad grupp i samhället, nämligen medel- och överklassens flickor. (s 22-24, Nordström)

Folkskolan
Obligatorisk folkskola infördes i Sverige 1842. Tvånget för alla barn var att förvärva viss kunskap. Det var vid denna tid staten och kommunen tog över ansvaret för lärarutbildningen och själva skollokalen medan det var församlingens ansvar att hålla sin skola med lärare. Kyrkan hade fortfarande stort inflytande, vilket säger sig självt, och kristendom och katekeskunskap var viktiga ämnen. Många var de barn som bara gick i folkskola och frånvaron var ofta hög då de behövdes som arbetskraft hemma.
Med folkskolans införande blev skolsystemet i Sverige parallellt. Folkskolan var kommunal medan läroverken var statliga (s 35-37, Rydman). Runt 1880 gick åtta av tio barn i folkskola. I läroverk och andra högre skolor gick bara 1,7 procent av eleverna.

Samundervisningen börjar diskuteras
Mot slutet av 1800-talet började samundervisning av pojkar och flickor diskuteras på allvar. Många var de som debatterade emot en sammanslagning med argument som att flickor var svagare, inte bara kroppsligen utan även mentalt, sjukliga och inte minst var man rädd för att moral och sedlighet skulle hotas.
Dock fanns i Stockholm Palmgrenska samskolan, vilken startade sin verksamhet 1876 och således var en föregångare och Palmgren själv blev en av de stora debattörerna för allmän samskola (s 36-39, Nordström). Andra hävdade att samuppfostran skulle få uteslutande positiva följder bl.a skulle en tidig ömsesidig bekantskap förbereda lyckligare äktenskap. Även August Strindberg var av samma uppfattning då han gav sig in i debatten med sitt förord till ”Giftas” (1884) ”...skolorna skola vara gemensamma för gossar och flickor, så att de båda könen tidigt lära känna hvarandra, och icke som nu, att gossarne gå och inbilla sig att flickorna äro englar, och flickorna tro att gossarna äro riddare”. Påverkan var även stor utifrån, särskilt Norge och USA var intressanta då de var föregångare för samskolan.

Samskolans första steg
Det låg huvudsakligen ekonomiska skäl bakom inrättandet av samrealskolan 1904. De ideologiska och medicinska (hygieniska) skälen var nu urholkade även om vissa lättnader faktiskt gjordes i flickornas kursplaner (s 58-60, Nordström). De första sex åren blev realskola inriktad på allmän medborgerlig bildning och avslutades med realexamen. De efterföljande fyra åren blev gymnasiet som skulle förbereda för högre studier och som avslutades med studentexamen.Ytterligare ett steg bort från parallellskolsystemet togs genom en reform 1927. Nu kunde folkskolan byggas på med realskola eller flickskola enligt olika alternativ. Det som var av vikt var att man nu såg folkskola och realskola i ett sammanhang.

Vägen öppnas
De nya utredarna fann ingen oro för att flickorna skulle överansträngas och 1950 fattade så riksdagen ett principbeslut om nioårig skolplikt. Folkskolan byggdes på med flickskola eller realskola som tidigare och gymnasiet hade två linjer, latinlinje och reallinje. Det fanns även fackgymnasier vilka erbjöd utbildningar inriktade mot teknik och handel samt olika yrkesskolor (s 72-75, Richardson).
Under 50-talet inleddes försök med enhetsskola vilken skulle integrera folkskola och realskola för att skapa en enhetlig skolform och slutligen 1962 fattade riksdagen beslut om nioårig grundskola med samundervisning för alla. Då infördes också den första läroplanen för grundskolan.1964 påbörjades reformeringen av gymnasieskolan. Man införde nya linjer och avskaffade samtidigt studentexamen och 1968 sammanfördes gymnasiet med yrkesskolan och fackgymnasiet i en gemensam skola, gymnasieskolan och dagens skolformer hade sett dagens ljus. Staten tog samlat ansvar för skolan (s 35-37, Rydman).

I samundervisningens fotspår
Intressant att notera är att även efter införandet av samskolan har samundervisningsfrågan kommit upp i olika sammanhang. Man har konstaterat att flickor på olika sätt har svårt att hävda sig mot pojkarna i en skola med helt genomförd samundervisning. Det har också uppdagats att pojkar klarar sig bättre i samskolor än i pojkskolor medan flickorna får sämre resultat i samskolor än i flickskolor, men de sociala fördelarna anses väga tyngre än sämre skolresultat (s 214-215, Nordström).Vad vi ser idag är också att flickorna, trots nu mångårig tradition av samskola, fortsätter att välja skol- och yrkesutbildningar efter sina dubbla mål. Strävan i dagens samhälle efter jämställdhet i arbetslivet har alltså ännu inte uppnåtts.


Katarina Norrstam
LL210G, grupp B, basgrupp 1, forskargrupp 1,2,3





Källförteckning

”Pojkskola, Flickskola, Samskola” Samundervisningens utveckling i Sverige 1866-1962, Marie Nordström, Lund University Press, 1987

”En skola för alla”, Annika Rydman, Skolverket, 2009

”Svensk Utbildningshistoria”, Gunnar Richardson, Studentlitteratur, 1999

”Lärarens handbok”, Studentlitteratur, 2008

Förordet till ”Giftas”, August Strindberg, 1884

Hjälplärare blir Specialpedagog!

Specialpedagogen en resurs eller ett hot för skolledningen?



Grunden för specialpedagogik lades redan i slutet av 1800-talet med miniklasser och senare hjälpklasser för lågtbegåvade, fattiga och svåruppfostrade barn. Även om syftet inte direkt var att ge dessa barn specialundervisning utan mer att befria övriga klasser från det hinder som dessa barn utgjorde. Sinnesslöa var omhändertagna på sinnesslöanstalt, vanartade och försummade barn på uppfostringsanstalter.(Brodin & Lindstrand, 2004)

Någon specialutbildning för hjälpklasslärarna fanns inte, utan småskolelärare och lärare utexaminerade från sinnesslöanstalter var de som undervisade. (Bladini 1981). Genom ett nordiskt samarbete bildades 1920 Nordiskt hjälpskoleförbund med sin tidskrift Hjälpskolan. Med förbundets hjälp kom utbildningar i gång.( Nordiskt förbund för specialpedagogik). De första utbildningskurserna startade 1921 i Stockholm, endast några få veckor långa. Det dröjde ända till 1962 innan den statligt reglerade speciallärarutbildningen startade, där hjälpskolelärar utbildningen och särskolelärarutbildningen slogs samman. (Bladini 1981).

När grundskolan infördes ökade behovet av specialundervisning, skolan skulle vara odifferentierad men i verkligheten levde special- och obs klasser vidare.
Normaliseringsprincipen -67 innebar att grundskolan måste ta emot och integrera barn med grava funktionsnedsättningar. Specialläraren är med i klassen och assisterar eleven s.k. samordnad specialundervisning. Den ökade satsningen fick inte önskad effekt. En SIA-utredning skulle undersöka ”skolans inre arbete” (Persson, 2008)

Utredningen förespråkade generella åtgärder i skolan i stället för individuella. Istället för elever i skolsvårigheter talar man om en skola med undervisningssvårigheter. Utredningens olika studier om specialundervisningen kom att på många sätt påverka utformningen av Lgr.80 ”en skola för alla”

Regeringens vision var en ny speciallärarroll mer i linje med en konsultmodell.
(skolverket 1998). Lågkonjunkturen på 1990-talet sammanföll med decentralisering av skolan till kommunerna, vilket har medfört att beslut om resursfördelning blivit kommunal, ofta till skolnivå. Skolverket (1999b) konstaterade att under perioden 1992-98, har resurserna för den specialpedagogiska verksamheten dragits ner med 30 %. (Persson 2008)
1990 ersattes speciallärarutbildningen med den nya specialpedagog påbyggnadsutbildningen. Syftet var att skapa en yrkeskår som skulle vara utredande, undervisande och utvecklande, och skapa en kompetens för att kunna leda forsknings och utvecklingsarbeten i skolan. Enl. grundskoleförordningen 5kap. 5§ skall specialpedagogiska insatser för barn i behov av särskilt stöd idag ”i första hand ske inom den klass eller grupp eleven tillhör. (högskoleverkets examensförordning för specialpedagoger, rapport 2006:10R) Specialundervisningen flyttas från individuell specialundervisning
och segregation till individualisering inom gruppen och inklution

Utnyttjar skolorna Specialpedagogernas kompetens?
Specialpedagogstudenter har ställt frågan i sina examensarbeten.
Genom intervjuer av lärare, rektorer och specialpedagoger på grund- och gymnasieskolor har detta presenterats.


Grundskolan
Rektorernas uppfattning om Specialpedagogens kompetens var bristfällig. Användbar i handledning för att höja kompetensen för skolans lärare. I övrigt begränsad erfarenhet av arbete med specialpedagoger annat än i elevvårdsärende som lämnats till stöd- och konsultteamet.(10p examensarbete 2006)

I lärarnas förväntningar lyfts det aktiva arbetet med eleven fram. Utredning och observationer. Handledning i mer strukturerad form efterfrågas.
Specialpedagogernas syn på sina arbetsuppgifter stämmer bra överens med det lärarna beskriver.(C-uppsats, 2006)

Gymnasieskolan
Här har endast specialpedagoger intervjuats om sin syn på sina arbetsuppgifter.
Övervägande kompensatorisk undervisning på individ eller gruppnivå. I enstaka fall stöd för ämnesläraren i klassrummet. Konsultation och handledning av enskilda lärare i enstaka fall. Kontinuerlig handledning förekommer inte. Läs- och skrivutredning förekommer i enstaka fall. Utvecklingsarbete tillsammans med skolledningen upptar liten del.

Flera av specialpedagogerna verksamma på gymnasieskolor efterfrågar en radikal förändring av organisation och arbetssätt, samt ett specialpedagogiskt synsätt hos alla lärare för att kunna möta alla elever.
De menar att elevers svårigheter i gymnasiet relateras till dåliga förkunskaper från högstadiet.

Specialpedagogiskt arbete är beroende av skolans organisation, samt skolledningens och lärarnas förhållningssätt och syn på elevernas svårigheter.
(C-uppsats 2007)



Min uppfattning är att kunskapen om specialpedagogens kompetens är bristfällig ute på skolorna, särskilt på organisationsnivå. Deras yrkesroll är otydlig och förväxlas ofta med specialläraren. Förvånande att ingen av de intervjuade arbetade med utvecklingsarbete, fast kanske inte så förvånande. Specialpedagogiska insatser värderas inte särskilt högt. Trots att det var SIA- utredningens studier av specialpedagogiken som låg bakom Lgr.80 och en skola för alla, är det resurserna till specialpedagogiken som i första hand dras in vid ekonomiskt sämre tider
.

En icke förvånande notis i Norrköpings Tidningar 2009-09-16Totalt färre lärare och övrig personal i skolorna i höst. Lärarförbundet ser med oro att de som i första hand drabbas är de som behöver mest stöd. Skolorna minskar ner på speciallärare och specialpedagoger.”(Engwall, Bengt).


Referenser:

Brodin, Jane- Lindstrand, Peg, Perspektiv på en skola för alla, studentlitteratur, Lund, 2004
Bladini, Ulla-Britt, Från hjälpskolelärare till förändringsagent, Vasastadens bokbinderi, Göteborg, 1990
Elever i behov av särskilt stöd, Skolverket, Liber, Stockholm, 1998
Persson, Bengt, Elevers olikheter, Liber, Stockholm, 2008

Stöd och delaktighet på gymnasiet, Specialpedagogers beskrivning av sin verksamhet
C-uppsats, specialpedagogiska påbyggnadsprogrammet, högskolan i Kristianstad, 2006
http://eprints.bibl.hkr.se/archive/00001220/
En studie över lärares förväntningar på specialpedagogen
C-uppsats, specialpedagogiska påbyggnadsprogrammet, högskolan i Kristianstad, 2008
http://eprints.bibl.hkr.se/archive/00001211/
Rektors uppfattning om specialpedagogers kompetens, och användbarhet i grundskolan.
Examensarbete 10p, specialpedagogiska påbyggnadsprogrammet, Malmö högskola, 2006
http://dspace.mah.se:8080/bitstream/2043/2548/1/Examensarbete2006.pdf
Nordiska förbundet för specialpedagogik
http://www.nfsp.info/images/NFSP-infoskrift.doc
Högskoleverkets utvärdering av specialpedagogprogrammet vid svenska universitet och högskolor.
http://www.hsv.se/download/18.539a949110f3d5914ec800089966/0610R.pdf
Nt.se Norrköpings Tidningar
http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5514943

Skribent Caritha Ebbing

Kommunaliseringen av grundskolan

Ulrich Gütter


Åren 1991 och 1992 genomfördes kommunaliseringen av den svenska skolan. Kommunaliseringen bygger på begreppet en skola för alla och härstammar från 1980 års skolreform. I centrum för kommunaliseringen var den socialdemokratiska regeringen med skolminister Göran Persson i spetsen. I sökandet efter artiklar och kommentarer är det övergripande intrycket över kommunaliseringens effekter negativt och går över blockgränserna. Exempelvis kan nämnas yttranden som”kriminaliseringen” (anonym lärare från Visby) eller ”misslyckad kupp”¹ eller ”den enskilt största katastrof som drabbat den svenska skolan”⁴.

Vad innebar då Kommunaliseringen?

I denna deluppgift vill jag försöka beskriva viktiga drag som kommunaliseringen fört med sig och visa på skillnader jämfört med det tidigare systemet. Kommunaliseringen är ett oerhört omfattande och laddat tema och dessa rader ska ses som en första ansats och bör givetvis läsas med kritiska ögon. Kommunaliseringen handlade om en decentralisering, att ansvaret att organisera undervisningen för skolan flyttades från staten till kommunen. Från att tidigare varit anställda av staten blev nu lärare anställda av kommunen. Den svenska skolan sågs som ett stort företag och ett företagsekonomiskt synsätt fungerade som ledstjärna i denna omvälvande process. Skolöverstyrelser och länsskolnämnder avskaffades och ersattes av Skolverket.

Skolverket

Skolverket tilldelades begränsad kontroll. Grundläggande funktioner var uppföljning och utvärdering av bl. a. läro- och kursplaner samt utveckling genom bl. a. forskning och skolutveckling. Statens roll att reglera och kontrollera ersattes med mål från centralt håll, målstyrning, där den enskilda skolan skulle fungera som en lärande organisation. En annan viktig punkt rörde valfrihet, både skola och elev skulle kunna styra utbildningen genom val av utbud respektive val av ämnen ( Martås 1996). En underton av förhoppning om ökad kreativitet och flexibilitet hos skola och enskild elev finns här klart att utläsa.

I samband med kommunaliseringen avskaffades dock läromedelsinspektionen med skolböckernas kvalitetsgranskning. Som kritik kan här framföras att föräldrar sedan fått svårare att erhålla överblick över barns studier och svårigheter för barnet att fördjupa sig i enskilda ämnen⁴.



Före kommunaliseringen hade staten ansvaret för skolan med tre viktiga styrinstrument:

  1. läroplaner

  2. lagar

  3. statsbidragsbestämmelser

Läroplanerna innehöll direktiv som t.ex. hur många timmar ett visst ämne skulle ha och vilket innehåll. Lagarna med skollagen, regler om exempelvis skolplikt och hur undervisningen ska bedrivas, och därtill kompletterande skolförordningar, mer detaljerade föreskrifter av skollagen, utgjorde grundtonen. Resurserna för skolverksamheten kom främst genom statliga bidrag och vidare genom kommunala anslag där den senare utgjorde ett finansiellt extra aggregat för svagare elever och där utdelning skedde med hänsyn till kommuns storlek samt social status (Martås 1996).

Kommunen som arbetsgivare

Med kommunen som arbetsgivare innebar kommunaliseringen ökad frihet i utformning av läro- och kursplan för den enskilda skolan. Lärare, elever och skolledare skulle nu omforma nationellt uppsatta mål till mål i undervisningen i den enskilda klassen. Nationellt uppsatta mål kan t.ex. vara en viss nivå av ämneskunskap i engelska som skall garanteras efter årskurs nio. Målen utvärderas och följs sedan upp av skolverket- målstyrning. Att målen för skolan sedan varit mer abstrakta och svåra att greppa är en annan fråga. I boken ”Det går inte att styra med mål” förklarar Björn Rombach att svårförståliga mål försvagar möjligheten till målstyrning och omintetgör utvärdering. Vidare visar Rombach på avsaknaden av belöningssystem för uppnådda mål och att sådana dessutom är svåra att upprätta (Martås 1996).

Resursfördelning

Den för många känsliga punkten är de finansiella resurser som möjliggjorts skolan. Det framgår klart att kommunaliseringen innebar att skolan blev en av flera verksamheter att hantera för den enskilda kommunen. Enligt en artikel från Dagens Nyheter, november 1995, visar att resurserna för grundskolan från 1991 till 1994 minskat med 7,5 procent (Martås 1996). Det uttrycks vidare i debatten att skolan genom åren fått fungera som budgetregulator i kommunernas händer². Vidare framgår det att lärarna har halkat efter i lön till en till följd av kommunaliseringen³. Det finns dock andra röster som ställer kommunaliseringen i ett annat ljus. Enligt Östgöta Correspondenten från juni 2008 anses det grovt förenklat att skylla alla strypta resurser på Kommunaliseringen och dåvarande skolminister Göran Persson. Man måste komma ihåg att Sverige i början på 90- talet befann sig i en svår ekonomisk kris och att skolan under statens vingar även hade fått ta sin del.


Elevinflytande

En ny skollag som anpassade sig efter kommunaliseringen och rättade sig efter övriga verksamheter inom kommunen trädde i kraft. Ökat föräldrar- och elevinflytande var en viktig ingrediens i formandet av en ny skola. I regeringens proposition från 1988/89 skall elever och föräldrar redan på låg- och mellanstadiet utbildas för att aktivt kunna delta i arbetsämnes konferenser. Skolminister Göran Persson: ”Lärare, föräldrar och elever bör få större inflytande i skolan”(Kommunaliseringen av gundskolan i Sverige 1991, sid. 195). Enligt läroplanen från 1994 intar elevens rätt till inflytande en klar position samt skolans skyldighet att samarbeta med hemmet (Martås 1996). I en artikel från Lärarnas tidning 2008 klargör nuvarande skolminister Jan Björklund att kommunens roll historiskt sett är inriktad på att stötta de svaga vilket gjort att skolans omsorgsuppdrag betonats på bekostnad av läraruppdraget, dvs. undervisningen. Att värna om de svaga kan klart identifieras som en viktig programpunkt för Kommunaliseringen.

Krav på personal

Kommunaliseringen förändrade synen på skolledning och lärare. I den nya skollagen 2 kapitel 2 § noteras att skolledaren eller rektorn på skolan genom utbildning och erfarenhet ska ha förvärvat pedagogisk insikt (Kommunaliseringen av grundskolan i Sverige 1991, sid 134). Detta ska jämföras med det tidigare kravet att rektor ska vara behörig lärare. Detta signalerar förenklade processer för kommunala beslutsfattare vid anställande av rektor.

Kraven på den enskilda läraren beskrivs i den nya skollagens andra kapitel 3-5 §. Utbildningen ska vara adekvat men undantag får göras vid brist på personal, särskilda behov hos elev, eller då likvärdig kompetens kan påvisas eller lämplighet antas (Kommunaliseringen av grundskolan i Sverige 1991, sid 134).

Lönemässigt tillhör inte lärare de mest välbetalda akademikerna. Som kommunalt anställd akademiker dominerar fackförbunden LO och Kommunal vilket gör det svårt för lärarkåren

att skönja betydelsefull förändring bland andra kommunalarbetare. Här tycks endast ökat statligt ingrepp kunna åstadkomma något om man vill tro på nuvarande skolminister Jan Björklund. Faktum är att nuvarande skolministern i en artikel från Lärarnas tidning, mars, 2008, säger sig uppleva betydande stöd från den nuvarande oppositionen i den statliga frågan. Metta Fjelkner, ordförande för lärarnas riksförbund pekar på att konsekvenserna av kommunaliseringen ännu inte utretts på central nivå och kräver att regeringen tillsätter en utredning³.





Referenser

¹Björn, Gösta (2008). Kommunaliseringen av skolan – en misslyckad kupp,

Östgöta Correspondenten, 20 maj.


²Bremer, Richard (2008). Kommunaliseringen var rätt, Östgöta Correspondenten, 3 juni.


Edlund, Ulf (2008). Statlig skola – realism eller retorik? (Elektronisk) Lärarnas tidning, nr 4.

Publicerad: 3 mars.

Tillgänglig: http://www.lararnastidning.net/LT_Output_2005.asp?CategoryID=8752&ArticleID=388382&ArticleOutputTemplateID=92&ArticleStateID=2.


Fjelkner, Metta (2009). Utred Kommunaliseringen, Östgöta Correspondenten, 6 mars.


³Fjelkner, Metta (2008). Statens kaka inte alltid godast, Östgöta Correspondenten, 14 maj.


⁴”Framtid”, Johnny, Skolans kommunalisering, Skoldebatt, nätverk för en bra skola åt alla.

Tillgänglig:

http://members.fortunecity.com/valfrihet/nytt/kommun.htm


Martås, Ernhold (1996). Kommunaliseringen av grundskolan i Sverige1991. Mag. uppsats.

Pedagogiska institutionen, Lunds universitet.



Gemensam skola i förändring

”En skola för alla” upplevs som något eftersträvansvärt i alla politiska läger. Men begreppet kan tolkas på olika sätt. En tolkning kan vara att skolan bör erbjuda en mängd valfriheter och inriktningar att alla ska kunna hitta sin egen nisch. Det skulle också kunna tolkas som att skolan ska hålla samma kvalité oberoende var i landet man föds eller vilken skola man går på. Ytterligare en tolkning är att svag som stark elev ska kunna slutföra grundskolan och få det stöd du behöver.

Vi har i denna undersökning tittat på hur två olika skolsystem kan relateras till begreppet ”en skola för alla”. Dels det svenska systemet som traditionellt är byggt på gemensamhet där elever inte delas upp under grundskolan, dels det tyska som bygger på individualism och där en tidig uppdelning i olika studiespår sker.
Den svenska skolan befinner sig ofta i blåsväder. Vissa menar att den tillåtits bli alltför ”flummig”, medan andra fasar för att en militärisk ordning nu inrättas i skolan. Det enda som är säkert är dock att skolan genomgår en snabb förändring med en ny skollag på remiss. Vi har utifrån förslaget tittat på om skolan kommer bli än mer ”en skola för alla”, i tyskt, respektive svensk tappning.


Den gemensamma skolan - en skola för alla?
Vuxna svenskar i arbetsför ålder har i regel gått i den gemensamma skolan. Efter andra världskriget påbörjades bygget och det har funnits med så pass länge att det upplevs som det självklara. Självklart att skolan ska vara en plats i samhället där olika barn möts, oberoende kön, klass eller etnicitet.

I början av 1990-talet påbörjades en våg av förändringar i det svenska samhället. Framförallt ifrågasattes den offentliga sektorn. (Thoursie, 1994, s.153)
Skolan blev utsatt för konkurrens och fristående skolor blev ett allt vanligare inslag. Kanske var detta ett första steg till de förändringar vi kan se idag inom skolan.
Vi börjar med att bena ut meningen med begreppet ”den gemensamma skolan”, för att sedan sätta fenomenet i en historisk kontext.

Den senaste skollagen utfärdades 1985. Men har årligen setts över och genomgått förändringar. En mer genomgripande förändring av skollagen är under uppsegling och ett förslag är ute på remiss till och med 2009-09-01. Enligt regeringen förvänta den nya skollagen träda i kraft 1 juli, 2011. (Regeringen, 2009a)

Skolplikten är en viktig faktor. Den gäller från höstterminens start det år man fyller 7 till vårterminens slut det år man fyller 16 år. Det innebär att skolplikten i Sverige är kortare i jämförelse med exempelvis Belgien och Tyskland.
En gemensam skola innebär att alla barn och ungdomar får tillgång till samma utbildning. Den gemensamma skolan sträcker sig lika långt som skolpliktsåldern och regleras i skollagen. Den vilar på starka politisk ideal om motverkande av diskriminering.
”Alla barn och ungdomar skall, oberoende av kön, geografisk hemvist samt sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning i det offentliga skolväsendet...”
Vidare står att läsa:
”Verksamheten i skolan skall utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar” (Studentlitteratur, 2008)
Skolans framväxt som en naturlig del av samhället är tätt sammankopplad med ekonomiska och industriella framsteg. Sverige var ända in på 1800-talet ett bondesamhälle där alla familjemedlemmar behövdes på gården. Det var först när barn inte längre behövdes i produktionen som de kom till skolan.

Den första skolan, som inte stod under kyrkan eller förbehölls överklassen, inrättades 1842 och kallades folkskolan. Det var också första gången som skolplikt infördes i Sverige. För de familjer som fortfarande bodde på landsbygden fanns nu inte längre något annat val än att låta barnen gå i skolan.

Sverige utvecklade under hundra år ett parallellskolesystem. Folkskolan bedrev en folkfostrande undervisning av arbetarklassen medan läroverken som vände sig till överklassen ägnade sig åt bildning. Efterhand instiftades även realskolan som blev en brygga mellan den fyra- till sexåriga folkskolan och högre studier. För flickor fanns även möjlighet att gå i flickskola.
(Andersson m fl, 1995, s.8-9)

I början av 1940-talet var uppfattningen att det svenska skolsystemet var sämre än andra jämförbara länders. En utredning arbetade under decenniet för att komma med nya förslag på hur skolverksamheten skulle bedrivas. 1950 påbörjades enhetsskolan med nioårig skolplikt för alla på försök. (Thoursie, 1994, s.19)

Debatten var under perioden stark kring enhetsskolan och slopandet av det parallella systemet. Thoursie (1994) menar att en viktig faktor till att Sverige valde gemensam skolgång var andra världskrigets slut. Tyskland var tidigare mönsterbildande för det svenska skolsystemet, med sin starkt differentierade skola. Nu var nationen besegrad och andra länder som USA och England seglade upp som inspiration istället.

Skolkommissionens utredningen som senare slogs fast 1950 underströk också vikten av att skolan skulle fostra demokratiska och kritiska medborgare i en demokrati. I utredningen beskrev de bland annat skolans uppgift:
”Att utveckla fria människor, för vilka samarbetet är ett behov och en glädje.”
(Hjelm-Wallén, 2001, s.72)

Vidare beskriver Hjelm-Wallén skolutvecklingen som långsam framtill 60-talet. Det ska ha berott på landsbygdens ekonomiska eftersatthet. År 1962 kom skolförordningen där för första gången grundskolan upprättades. Eleverna gick sex år tillsammans för att sedan de resterande tre åren inrikta sig inom specifika ämnen, det sista året valde de mellan nio olika inriktningar varav en var studieförberedande. Slutet av samma decennium innebar förändringar igen, 1969 kom nästa förordning. Nu delades inte klassen upp inför de sista tre åren. Dock var en tredjedel av tiden vikt åt specifika karaktärsämnen varav eleven behövde en viss sammansättning för att studera vidare till gymnasiet. Den följande läroplanen, 1980, tog dock det slutgiltiga steget och möjliggjorde för alla att läsa vidare på vilket gymnasieprogram som helst efter avslutad grundskola. (Andersson m fl, 1995, s.9)

Vi har nu snirklat oss igenom skolhistorien och är framme i de större politiska förändringar som skedde i samhället under nittiotalet. Skolan var bara ett av de områden som stod inför en rad förändringar i och med genomslaget för tankegodset från nyliberalismen i den svenska politiken. Andra områden som utsattes för privatisering var vården, kollektivtrafiken och i vissa svenska städer till och med dricksvattenförsörjningen. Skolpeng infördes 1992 och möjliggjorde ökad valfrihet för elever och deras vårdnadshavare inom skolan. Med förhoppning om pedagogisk förnyelse, ökad mångfald och allmän kvalitetshöjning lät man de olika skolorna nu konkurrera om eleverna sinsemellan (Agebjörn, Elmqvists, 2004). Varje elev tog med sig ett belopp knutet till sin skolgång. Det lade grunden till utbyggnaden av den fristående skolan.

Det parallella skolsystemet – en skola för alla?
Tyskland. Ett land som ligger nära Sverige rent geografiskt, men även kulturellt. Det tyska skolsystemet skiljer sig dock radikalt från det svenska. Genomgripande förändringar av den svenska skolan har de senaste decennierna stått som spön i backen. Hur ser då skolsystemet ut på andra sidan Östersjön, och på vilket sätt lever det upp till målet om en skola för alla?
För oss svenskar kan det tyska skolsystemet verka komplicerat. En grundläggande skillnad mellan Sverige och Tyskland är att sistnämnda har en skola som är mer uppdelad i olika nivåer, ett parallellskolesystem.

Grundskolan omfattar endast de fyra första åren varpå en uppdelning av eleverna görs. Till grund för denna uppdelning ligger lärarens bedömning av eleven, men slutgiltigt ligger valet hos föräldrarna. De skolformer som finns att tillgå är Hauptschule, Realschule samt Gymnasium. Hauptschule är en yrkesförberedande utbildning, där eleverna slutar skolan efter årskurs nio, för att sedan söka in till en yrkesskola. Utbildningen som sedan följer är en kombination mellan studier på yrkesskolan och praktisk utbildning på en arbetsplats. Väljer man Realschule läser man ytterligare ett år. Liksom eleverna från Hauptschule kan eleverna från Realschule fortsätta utbilda sig på yrkesskolor när de gått ut skolan. Till skillnad från Hauptschule-eleverna kan även de som studerat på Realschule välja en gymnasieskola med yrkesinriktning. Den tredje skolformen kallas Gymnasium och har vissa likheter med sin namne i vårt svenska skolsystem. Efter avslutat gymnasium erhålls en Abitur, studentexamen, som ger behörighet till högre studier. Väljer man denna skolform läser man till och med klass tolv eller tretton
Dock finns det också i Tyskland skolor där eleverna inte delas upp, Gesamtschule, även om detta inte är lika vanligt förekommande. (Tyska ambassaden i Stockholm, 2009; Edling, 2009)
Det tyska skolsystemet är kort sagt mer differentierat än det svenska, och borde därmed rent teoretiskt bättre kunna ta till vara på den enskilda individens förutsättningar på bästa sätt. Med andra ord borde det stämma in på devisen, en skola för alla. Men gynnar systemet alla elever?
Den senaste PISA-undersökningen (PISA 2000) pekar inte i den riktningen. Enligt OECD (Organisation for Economic Co-Operation and Development) framgår det av resultaten från undersökningen att det tyska skolsystemet inte alls är lika framgångsrikt som det kan te sig på pappret. Tvärtom presterade de tyska eleverna i flertalet kategorier sämre än de svenska jämnåriga eleverna. Enligt svensk press slog resultatet ned som en bomb i tysk skoldebatt. I Svenska dagbladet skriver Tomas Lundin:

”Resultaten från OECD:s utbildningsstudie Pisa har knäckt tyskarnas självförtroende.”
( Lundin, 2007)
Vidare menar OECD att den tidiga uppdelningen av elever är missgynnsam för flera elevgrupper och leder till snedrekrytering.
”Barn från rikare familjer har nästan sex gånger så stor chans att gå ut gymnasiet än lika begåvade barn från sämre ställda familjer”, konstaterar chefen för PISA-studien, Manfred Prenzel (Lundin, 2007)

Det är med andra ord snarare sociala och ekonomiska faktorer än resultatet i skolan som avgör elevens framtida studieval. Speciellt utsatta är barn med invandrarbakgrund, en stor minoritetsgrupp i Tyskland utgörs av turkar. Undersökningen visar att elever från denna grupp kunskapsmässigt ligger långt efter i skolan i jämförelse med tyska elever i samma ålder. (Lundin, 2007).

Trots den hårda kritik som riktats mot det tyska skolväsendet verkar lösningen på problemet ännu inte ligga inom räckhåll. Förvisso har den tyska skolan förbättrats. Dock anser OECD fortfarande att alla barn i Tyskland inte har samma möjligheter när det gäller utbildning. Även antalet elever som läser vidare på högskola och universitet är för få. (Edling, 2009)
De förändringar som tycks nödvändiga att genomföra försvåras av det tyska skolsystemets decentraliserade prägel. Till skillnad från Sverige där stora beslut rörande skolan fattas på nationell nivå har i det federala Tyskland varje delstat makt över sitt eget skolsystem. I traditionellt konservativa delstater som exempelvis Bayern, ser man hellre en satsning på det skolsystem som redan finns. Istället för steget mot en mer enhetlig skolform diskuteras, i likhet med Sverige, elitanpassad undervisning (Lundin, 2007).

Samtidigt finns det tecken som visar på en skola som rör sig i motsatt riktning, varav Berlin är ett exempel. En ny skolreform väntas träda i kraft från läsåret 2010/2011. Förändringen kommer medföra att skolformen Gymnasium kvarstår, men att de båda andra: Haupschule och Realschule tillsammans kommer att bilda en gemensam skola under namnet Sekundarschule. (Edling, 2009) Den planerade reformen kommer medföra att man i Tyskland närmar sig det svenska skolsystemet. Detta glädjer troligtvis före detta förbundskanslern Gerhard Schröder som propagerade för ett skolsystem liknande det vi har i Sverige. Ett flexiblare skolsystem där elevens framtida studiegång beslutas senare än den gör i dagens tyska skola. (Lundin, 2007). Även det största lärarfacket, GEW (Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft) är inne på samma linje, men anser samtidigt att reformen inte är tillräcklig. Fick GEW bestämma skulle skolan förvandlas mer eller mindre till den svenska modellen, det vill säga att eleverna skulle läsa helt tillsammans till årskurs nio eller tio. (Edling, 2009)

Problemet i den tyska skolan tycks dock vara mer mångbottnad än så. Faktum är att det redan även i Tyskland finns skolor som liknar den svenska i kravet på att eleverna ska tillbringa sin skoltid tillsammans. Precis som i Sverige är det många som menar att det är bristen på resurser som är avgörande. Det ropas i debatten efter mindre klasser, mer personal och höjda lärarlöner. Inte minst behöver lärarna vidareutbildas för att ett nytt system ska kunna fungera.
”Facket kräver vidareutbildning av realskolans lärare inför reformen, eftersom de är ovana vid att arbeta med så heterogena grupper. De behöver lära sig att differentiera sin undervisning”, säger Norbert Gundacker, vice ordförande för GEW i Berlin. (Edling, 2009)
Slutsatsen man kan dra av detta blir att det inte spelar någon roll om man avskaffar den uppdelade skolan, om inte lärarna får det stöd de behöver i takt med att skolan reformeras. Först när både lärare och elever kan trivas i skolan kan man börja tala om en skola för alla. Och detta sätt att tänka torde man kunna applicera på såväl tysk som svensk skola, oavsett om eleverna delas upp eller ej.

Förändring i den gemensamma skolan - en skola för alla?
Den förste oktober 2009 är slutdatum för att skicka in remissvar på den nya skollagen. Till själva lagförslaget medföljer en motivtext. Där beskriver lagförfattarna bakomliggande tankar till de förändringar som föreslås i och med den nya lagen. De beskriver också tänkbara utfall av förändringen. Vi fokuserar på grad av gemensamhet respektive differentiering inom skolan.
I förslaget till ny skollag lyfts möjligheten till att upprätta profilklasser inom grundskolan fram.
”Profilklasser upplevs som ett naturligt och positivt inslag i den svenska skolan och bidrar till att skapa en mer dynamisk utbildning, där alla elever får möjlighet att förverkliga sin fulla potential.” (Regeringen, 2009b)

Enligt tidigare förordningar har endast profilklasser godkänts inom estetiska ämnen som dans och musik. Ansökningsförfarande har då fått innebära färdighetstest. Med det nya förslaget ges möjlighet för skolor att inrätta profilklasser i andra ämnen och även då upprätta ett ansökningsförfarande där färdighetstest är en variabel. Utgångspunkten för antagning till grundskolan är fortfarande närhetsprincipen. Författarna pekar på att lagförslaget bör tolkas så att profilklasser först och främst är meningen från och med årskurs sju men att det ska vara tillåtet för skolor att erbjuda profilklasser från och med årskurs fyra.
Fristående skolor ska enligt det nya förslaget jämställas med skolor som har kommunal huvudman. De ska vara öppna för alla som är berättigade till utbildning på grundskolenivå. Dock får de neka elever som är i behov av särskilt stöd med anledning av att det skulle vålla större organisatoriska svårigheter för skolan att ta emot eleven. Eleven får då söka sig till den kommunala skolan i kommunen istället. Att den fristående skolverksamheten inom en kommun ska jämställas med den kommunala innebär att betygshandlingar insändes samt att betygssystem anpassas till den kommunala skolan.

Förslaget anger att ett nytt betygssystem inrättas. Istället för Underkänt, Godkänt, Väl Godkänt samt Mycket Väl Godkänt återgår betygsklassificeringen till bokstäver A, B, C, D, E och F. A till E tolkas som godkända resultat, F som icke godkänt.

Sammanfattning
Inrättandet av profilklasser inom svensk skolpolitik är kontroversiellt. Detta kan ske redan inför fjärde klass. Det innebär att det finns utrymmer för skolor att genom färdighetstest urskilja elever från studiemotiverande miljöer, från andra grupper av elever. Risken med en sådan segregation är att skolan inte längre blir till för alla utan att ett A och ett B-lag upprättas, där exempelvis de elever med högutbildade föräldrar går i vissa klasser eller skolor och arbetarklassens barn i en annan klass eller skola. Denna utveckling kan sammankopplas med utförsäljningen av den offentliga sektorn i början av nittiotalet, en förändring som ledde till att fler fristående skolor etablerade sig och konkurrerade med den kommunala skolan.

Motiveringen till profilklassinförandet är dock att skapa en skola för alla och det visar tydligt på att kärnan i frågan kommer ner till retorik. Förespråkare för både gemensamhetsskolan som parallellskolan säger sig vilja ha en skola för alla, även om den skolan ser totalt olika ut beroende på vilket läger som får lägga ut texten. Den slutsats vi kan dra genom denna tydligt avgränsade och korta undersökning är att den svenska och tyska skolan närmar sig varandra från var sitt håll.


Av: Helena Kroon och Erik Lensell


1. Regeringen, 2009a
(http://www.regeringen.se/sb/d/11322/a/128309), Hämtad 2009-09-16, Senast uppdaterad 15 juni 2009.

2. Regeringen, 2009b, DS 2009:25 (http://www.regeringen.se/sb/d/12022) Hämtad 2009-09-16, Senast uppdaterad: 10 aug

3. Edling, Margareta, ”Fakta/Tyska skolsytemet”, Skolvärlden, (http://www.skolvarlden.se-/Article.jsp?article=3146) Hämtad 2009-09-16, Publicerad: 28 maj 2009

4. Edling, Margareta, ”Tysk skola sorterar eleverna för tidigt”, Skolvärlden, (http://www.skol-varlden.se/Article.jsp?article=3143) Hämtad 2009-09-16, Publicerad: 28 maj 2009

5. Lundin, Tomas, ”Underkänt för skolan chockar Tyskland”, Svenska Dagbladet,
( http://www.svd-.se/nyheter/utrikes/artikel_-180554.svd) Hämtad 2009-09-16, Publicerad: 9 december 2004, Senast uppdaterad: 2 november 2007

6. Tyska ambassaden Stockholm, ”Skolor i Tyskland", (http://www.stockholm.diplo.de/-Vertretung/stockholm-/de/seite__tyskland__f_C3_B6r_elever__skolsystemet.html) Hämtad 2009-09-15

7. Lärarens handbok : läroplaner, skollag, yrkesetiska principer, FN:s barnkonvention
(2008). (8, rev uppl uppl.). Lund: Studentlitteratur.


8. Locus : tidskrift för forskning om barn och ungdomar. (2001). [Digital version].


9. Agebjörn, Anika (2004). Grundkurs i globalisering : sänkt pris, kort datum. Stockholm: Leopard.


10. Andersson, Ulrika (1995). Den svenska grundskolans effektivitet. Göteborg:

11. Thoursie, Kerstin (1994). Grundskoleutbildning fakta och perspektiv : [ansvarsfördelningen, läroplanen, kursplanerna, betygssystemet, timplanen, fristående skolor, valfriheten, utvärderingsresultat, internationella jämförelser] (1 uppl uppl.). Stockholm: Fritze. (Publica).

Begåvade barn i en skola för alla

Utvecklingen av skolan har under 1900-talet strävat efter att nå en skola för alla. Detta innebär en skola där alla elever får samma möjligheter oavsett etnicitet, kön, samhällsklass eller speciella svårigheter. Men finns det en risk att begreppet en skola för alla misstolkas till att betyda en likadan skola för alla där alla individer likställs oavsett deras förutsättningar och vad får detta för konsekvenser för den individuella utvecklingen? Alla elever är olika, de lär sig på olika sätt och i olika takt och får olika stöd från sin omgivning. Hur går tanken på individen ihop med strävan mot en gemensam skola med gemensamma mål och en likvärdig utbildning? I styrdokument som skollag och läroplaner läggs stort fokus på att ge elever med svårigheter i skolan den hjälp och stöd de behöver för att nå målen, men mindre diskuteras om högpresterande och särbegåvade barn. Enligt forskning behöver dessa barn också ett stort extra stöd, men misstas ofta för att kunna klara sig själva (Winner, 1999). I läroplanen för de frivilliga skolformerna (Lpf 94) står:

Huvuduppgiften för de frivilliga skolformerna är att förmedla kunskaper och skapa förutsättningar för att eleverna skall tillägna sig och utveckla kunskaper.” (Lärarförbundet, 2008, s 61)

Vidare står det:

Varje elev skall få stimulans att växa med uppgifterna och möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar.” (Lärarförbundet, 2008, s 63)

Om varje elev ska kunna få möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar, kan då undervisningens utformning och innehåll vara identisk för alla? Om inte måste någon form av differentiering till. Hur skapar man då differentiering i skolan på ett sätt som ändå följer skolans grundvärderingar om en gemensam skola för alla?


Den gemensamma enhetsskolan

Historiskt sett har skolan strävat efter att gå från en parallell skola, med läroverk för pojkar ur högre samhällsskikt, flickskolor och folkskola, till en enhetlig gemensam grundskola. Det skulle dock dröja till 1994 innan grundskolan var fullsändigt gemensam för alla. 1928 förenades folkskolan med läroverken och folkskolan blev en gemensam fyraårig bottenskola oavsett kön eller samhällsklass. På 1940-talet föreslogs en 9-årig enhetsskola där det nionde året blev differentierat i olika linjer. Många var kritiska till hur man skulle klara av att hålla undervisning i heterogent sammanhållna klasser, man såg inte hur det skulle fungera utan att differentiera mellan elever. Som ett resultat av detta skapades alternativkurser i t.ex. matematik där eleverna kunde välja grundkurs och överkurs (senare allmän och särskild kurs) (Wallby, 2001). I läroplanen från 1969 (Lgr 69) togs linjedelningen i årskurs nio bort, vilket var ett steg närmre enhetsskolan, men trots förslag om att ta bort alternativkurserna i matematik och engelska infördes fler i tyska och franska. Även i 1980 års läroplan (Lgr 80) behölls alternativkurserna, men i slutet på 1980-talet slopades kravet på särskild kurs för att få behörighet till gymnasiet. Inte förrän i samband med läroplanen för det obligatoriska läroväsendet 1994 (Lpo 94) togs alternativkurserna bort ur styrdokumenten och grundskolan blev fullt enhetlig. Gymnasieskolan, fackskolan och yrkesskolan gick samman i och med läroplanen för gymnasiet 1970 (Lgy 70) till en gemensam gymnasieskola. Sammanslagningen fungerade smidigare här, troligen eftersom teoretiska och praktiska studier hölls separerade ( Marklund, 1985).


Nivågrupperingar

Nivågrupperingar syftar till att differentiera elever utifrån deras förmågor och skapa homogena grupper, detta kallas ofta organisatorisk differentiering (Wallby, 2001). Detta skulle på så sätt underlätta för läraren att tillgodose elevernas krav och behov. Nivågrupperingar kom nog i många fall att komplettera, eller i och med Lpo 94, att ersätta alternativkurserna i speciellt matematik och engelska.

Nackdelen med nivågrupperingar för de svaga eleverna är tydlig och bland de kritiska synpunkter som framförts är att eleverna kan känna sig diskriminerade och kränkta. Svaga grupper riskerar dessutom att få sämre undervisning eftersom förväntningarna på dem kan vara lägre och de får inte den stimulans och drivkraft närvaron av duktiga elever kan leda till (Engström, 1996). Vilken effekt har då nivågruppering på duktiga elever? I undersökningar som gjorts visar det sig att grupperingar inte ger några eller enbart marginellt positiva effekter på studieresultat för duktiga elever, jämfört med i klasser som är blandade (Engström, 1996). För elever i motsvarande gymnasieskola finns väldigt lite erfarenheter och forskning om differentiering i grupper publicerat (Winner, 1999).

Det som framtyder är att det verkar vara undervisningsmetoderna snarare än organisationen som kan ge resultat i elevernas prestationer. En modell för att få bättre prestationer skulle kunna vara små grupper av elever med olika begåvning som individuellt ansvarar för sin egen inlärning men som också kan ta hjälp av de andras kunskaper (Winner, 1999). Att dela upp sådana här tillfälliga grupper inom t.ex. en klass eller ge olika undervisning för olika elever kallas pedagogisk differentiering (Wallby, 2001). Även icke åldersindelade klasser skulle kunna skapa en miljö där det individuella och inte kollektiva lärandet står i fokus. Detta skulle till viss del förutsätta individuell undervisning i klassrummet och därmed kräva mycket tid och resurser från lärare.


Ett nytt perspektiv på skolan

Under 1900-talet har skolan gått från att ha varit parallell till gemensam. Drivkraften för detta har varit samhälliga och grundats sig på de demokratiska värderingar som anses viktiga i samhället. Idag är intresset till stor del riktad på det individuella planet. Detta påverkar förstås skolans utformning och ställer krav på lärarens roll (Lpf 94).

Läraren skall organisera arbetet så att eleven:
-utvecklas efter sina egna förutsättningar och samtidigt stimuleras att använda och utveckla hela sin förmåga.
-upplever att kunskap är meningsfull och att den egna kunskapsutvecklingen går framåt. "
(Lärarförbundet, 2008, s 69)

Hur individualiserar man då skolan så att alla kan prestera maximalt och ändå behålla en likvärdig skola? Mycket diskussioner på senare tid har rört intresseval, profilklasser, fristående skolor och den sista tiden spetsutbildningar. Att differentiera mellan elever är en känslig fråga och att skilja på elever med särskild begåvning inom kärnämnen verkar vara ett mycket mer känsligt ämne jämfört med att skilja på elever med estetiska eller idrottsliga begåvningar. Speciella skolor för musikaliskt eller idrottsligt duktiga elever har funnits länge, men skolor för generellt begåvade barn kallas elitskolor och har en negativ klang. Trots att fristående skolor är tillgängliga för alla verkar intrycket vara att de riktar sig till högpresterande barn med föräldrar som är väldigt aktiva och drivande i sina barns skolgång. Sen 1990-talet har antalet fristående skolor ökat markant. Av alla grundskoleelever går 9 % i fristående skolor och 20 % av alla gymnasieelever går i fristående gymnasieskolor (Utbildningsdepartementet, 2009, Ds 2009:25, s 233).

I höstas startade en försöksverksamhet med gymnasial spetsutbildning och detta försök ska pågå till 2014. Med spetsutbildning menas att utbildningen ska fokusera på ett ämnesområde inom matematik/naturvetenskap eller humaniora/samhällsvetenskap med anknytning till vetenskaplig forskning (Utbildningsdepartementet, 2008). Eleverna ska ha kunskaper, förmågor och intresse för utbildningen och antagningen kan ske med hjälp av betyg, intervjuer och antagningsprov. Eleverna till spetsutbildningarna riksrekryteras och hittills har 10 utbildningar startat och tio till tillkommer 2010.

I läroplanerna från 1994 står den individuella eleven i fokus på ett nytt sätt. Även i regeringspropositionen om en ny gymnasieskola från 2008 betonas den individuella elevens lärande (prop. 2008/09:199).

Det är angeläget att skolans undervisning anpassas till alla elevers behov. Det gäller såväl elever i behov av extra stöd som elever som behöver extra utmaningar i undervisningen för att stimuleras i kunskapsutveckling.” (Utbildningsdepartementet, 2009, s 97)

Även begåvade elevers rätt till stimulerande och utmanande undervisning stärks i förslaget om en ny skollag (Ds 2009:25).

Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Elever som lätt når de kunskapskrav som minst ska uppnås ska ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling. “ (Utbildningsdepartementet, 2009, 3 kap, 3 §)

Kanske är vi nu i början på 2000-talet på väg in i en ny fas av skolutvecklingen, där begreppet “en skola för alla” håller på att förändras från att betyda “en likadan skola för alla” till att betyda “en individualiserad skola för alla”.


Av: Jenny Rhodin Edsö


Referenser

Engström, Arne (1996). Differentieringsfrågan tur och retur : nivågruppering på frammarsch. Malmö: Institutionen för pedagogik och specialmetodik, Lärarhögskolan.

Lärarförbundet (2008). Lärarens handbok : läroplaner, skollag, yrkesetiska principer, FN:s barnkonvention (8, rev uppl uppl.). Lund: Studentlitteratur.

Marklund, Sixten (1985). Skolsverige 1950-1975. Stockholm: Liber/Utbildningsförl.

Utbildningsdepartementet (2009). Högre krav och kvalitet i den nya gymnasieskolan, Prop. 2008/09:199. Tillgänglig: http://www.regeringen.se/sb/d/11356/a/126461 [200909/18]

Utbildningsdepartementet (2009). Den nya skollagen - för kunskap, valfrihet och trygghet, Ds 2009:25. Tillgänglig: http://www.regeringen.se/sb/d/11355/a/128290 [200909/18]

Utbildningsdepartementet.Förordning (2008:793) om försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning. Tillgänglig: https://lagen.nu/2008:793 [200909/18]

Wallby, Karin (2001). Elevgrupperingar : en kunskapsöversikt med fokus på matematikundervisning. Stockholm: Skolverket : Liber distribution. Tillgänglig: http://www.skolverket.se/publikationer?id=864

Winner, Ellen (1999). Begåvade barn : myt och verklighet. Jönköping: Brainbooks.

Heterogena klasser

Aija Cirulis


Heterogena klasser

Inledning

Inom ramen för forskargruppens gemensamma ämne ”En skola för alla” har jag valt att titta lite närmare på den konkreta klassrumssituationen. Som blivande språklärare frågar jag mig hur man bär sig åt för att förverkliga detta vackra mål: att materialisera en skola för alla – i mitt fall för alla i mina antagligen heterogena klasser.

Jag minns från min egen skoltid att jag i vissa ämnen upplevde det som tråkigt och meningslöst när läraren gick igenom för n-te gången saker jag själv kunde för länge sen. Ibland tyckte jag att vi stod stilla och att de svagaste eleverna alltid bestämde tempot. I andra ämnen, som jag själv hade svårare för, kunde jag i stället tycka att läraren förutsatte att alla behärskade vissa moment, men att jag inte hängde med lika bra.

Bäst var det, tyckte jag, i de ganska sällsynta fall när alla var någorlunda samspelta och kunde delta i lektionen ungefär lika mycket. Det var uppenbart att detta var den ideala situationen även för läraren.

Som framgått, avser jag med ”heterogenitet” det tillstånd som oftast råder i en klass/grupp, nämligen att alla inte befinner sig på samma nivå kunskapsmässigt.

Några olika modeller för individualiserad – eller individanpassad – undervisning i heterogena klasser

1 Traditionell ”individualisering”
Enligt en uppsats vid pedagogiska institutionen på Örebro Universitet (1) anser de intervjuade lärarna att det är svårt att individualisera undervisningen så att varje enskild elevs förutsättningar, behov och intressen tillgodoses (enligt Lpo94 och Lpf94). En viktig faktor i sammanhanget är de nationella proven, som i hög grad styr lärarnas undervisning. Andra svårigheter är de stora klasserna och därmed den begränsade tiden för varje elev samt att klasserna upplevs som mycket heterogena. De intervjuade lärarna anpassar inte undervisningens innehåll eller svårighetsgraden efter eleverna, utan individualiseringen består huvudsakligen i att ge extrahjälp samt att låta vissa elever få mer tid på sig. Lärarna saknar också läromedel anpassade för individualisering.

2 Portfolio
Portfolio är en metod som Zandra Wikner-Strid (2) använder när hon undervisar i främmande språk. Här får eleverna arbeta mot delmål, som alla har tydliga kriterier, och redovisningarna av dessa ersätter prov. Eleverna kan redovisa skriftligt, muntligt, genom att spela upp dramatiseringar eller inspelade/filmade inslag de själva gjort, och detta sparas i deras ”portföljer”. Eleverna får själva bestämma vad de vill kunna. Ramen kan t.ex. vara att eleverna ska göra en fiktiv resa till landet där det aktuella språket talas. Vad behöver jag kunna först och främst? Här blir eleverna kreativa och självstyrande. Vissa moment görs gemensamt, men Wikner-Strid vill ”göra det praktiskt möjligt att jobba med en heterogen grupp, där eleverna har olika inlärningsförutsättningar, olika inlärningsstilar och olika ambitionsnivåer och att det skall vara möjligt för alla elever att läsa ett främmande språk och uppleva att det är roligt.” Hon betonar också att ”det är viktigt att inte överdriva grammatikundervisningen. Vissa elever kan inte ta den till sig men kan klara sin tyska ändå” (2).

Numera finns det läromedel som utarbetats efter dessa pedagogiska idéer, t.ex Good stuff (Liber) och Libers Språklådor (franska, tyska eller spanska). (3)

En stor fördel med denna metod verkar vara att eleverna jobbar självständigt och verkligen utifrån sina intressen och förutsättningar. Meningen är också att var och en ska bli medveten om sin egen lärstil. Eftersom ”homogenitet” inte eftersträvas, behöver ingen känna sig utanför ”normen” – ingen är vare sig alltför svag eller alltför ambitiös.

Å andra sidan kan jag även se nackdelar med detta sätt att undervisa: det är inte givet att eleverna, alla elever, infinner sig till lektionen fulla av iver och skaparlusta. Om allt hänger på eleven själv, faller också allt om eleven är trött och nere, vilket ofta händer elever i skolåldern.

Ytterligare en invändning handlar om elevers taktiska val. Det händer att elever väljer att läsa ett språk inte primärt av intresse utan för att öka sitt ”meritvärde” (gäller gymnasieelever).

3 Nivågruppering
Nivågruppering är - liksom profilklasser – kontroversiellt. För närvarande förekommer nivågruppering endast i matematik och inte i någon större utsträckning. Intressant är att det råder vitt skilda uppfattningar beträffande nyttan med nivågrupperingar. Medan lärarna tenderar att vilja dela in eleverna, visar forskningen inte entydigt på positiva effekter för elevernas vidkommande. (4)

Möjligen vinner starka elever på att hamna i en grupp för sig. Svaga elever däremot, som kanske var de för vilkas skull gruppindelningen skedde, tenderar tydligen att ”fastna” i en roll som innebär en nedvärdering, både i egna och andras ögon. (5)

Sammanfattning
Medan traditionell klassundervisning på många håll anses förlegad och i vart fall föga framgångsrik i heterogena klasser, har jag ännu inte lyckats hitta de allmänt accepterade och samtidigt riktigt trovärdiga alternativen.







Referenser:

(1) Susanne Nordin: I skolans vardag – En studie av lärares syn på och erfarenheter av individualisering inom klassens ram, 2007. Abstract:
http://oru.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:137436


(2)
http://www.lms-riks.se/tids/ling_txt/portfolio_i_tyskunderv.pdf

(3)
http://www.liber.se/market/grsk/F-6/folder/Liber_sprak_69_vt09.pdf


(4)
Elevgrupperingar – en kunskapsöversikt med fokus på matematikundervisning
Karin Wallby, Synnöve Carlsson och Peter Nyström,
Skolverkets monografiserie, 2001, s 36 – 115 (pdf)
http://www.skolverket.se/sb/d/193/url/0068007400740070003a002f002f0077007700770034002e0073006b006f006c007600650072006b00650074002e00730065003a0038003000380030002f00770074007000750062002f00770073002f0073006b006f006c0062006f006b002f0077007000750062006500780074002f0074007200790063006b00730061006b002f005200650063006f00720064003f006b003d003800360034/target/Record%3Fk%3D864

(5)
Är tiden ute för den sammanhållna skolan? (Skolvärlden, 17 jan 2007)http://www.skolvarlden.se/Article.jsp?article=1526
KRÄNKANDE BEHANDLING I EN ” SKOLA FÖR ALLA”

”Under hela lågstadiet utsattes en pojke för allvarliga kränkningar, han blev misshandlad och förolämpad. Trots att skolan kände till att pojken mobbades dröjde det två år tills det genomfördes en ordentlig utredning. Nu kräver Barn- och elevombudet Halmstads kommun på 307 500 kronor.
Redan i förskoleklass blev pojken dagligen utsatt för kränkningar, främst av elever i parallellklassen. De knuffade och förolämpade honom. Han har också blivit slagen med tillhyggen och allvarligt misshandlad, även under lektionstid. I sitt beslut konstaterar Barn- och elevombudet att trots att skolan visste att pojken mobbades tog det två år tills det genomfördes en grundlig utredning, vilket ledde till att skolan inte lyckades få stopp på kränkningarna. Enligt personalen på skolan finns det en kultur där barnen skriker fula ord och inte är snälla mot varandra. För att skapa en trygg miljö för eleverna borde skolan ha haft ett intensivt värdegrundsarbete, men huvudmannen har inte kunna redovisa varken tillräckliga generella förebyggande åtgärder eller konkreta probleminriktade åtgärder. Barn- och elevombudet kräver nu skolans huvudman, Halmstads kommun, på 307 500 kronor i skadestånd för pojkens räkning. Det är det hittills högsta skadeståndet som BEO krävt. Skadestånd för kränkningar i skolan har en dubbel funktion. Dels ska det vara en kompensation till det utsatta barnet, dels ska det sätta press på skolorna att ta arbetet mot kränkningar på allvar”
”En elev i årskurs fem följde inte en tillsägelse. Då tog den biträdande rektorn tag i eleven och tryckte ner honom i stolen. I tumultet föll eleven i golvet.
-Eleverna i årskurs fem vid en skola i Eda kommun hade grupparbeten. Den biträdande rektorn stöttade läraren eftersom det var oroligt i klassen. En pojke satt och hängde över bordet. Den biträdande rektorn sa till honom att sätta sig på stolen. När pojken inte följde tillsägelsen tog den biträdande rektorn flera gånger tag i honom och satte tillbaka honom på stolen, den ena gången med kraft. Pojken har också vid något tillfälle under tumultet hamnat på golvet. Pojken tog mycket illa vid sig och sprang ut från skolan i bara strumplästen. Eda kommun krävs på 5 000 kronor i skadestånd”

Fall hämtade från barn- och elevombudets hemsida/Skolverket
http://www.skolinspektionen.se/sv/BEO/

Varje dag utsätts barn för kränkande behandling på sin arbetsplats skolan. Detta är ett växand problem och stämmer inte in i visionen en skola för alla. Blivande lärare måste bli medvetna om problematiken för att aktivt kunna söka kunskaper och ge sig verktyg att kunna förebygga och arbeta aktivt mot kränkande handlingar.
Skolans värdegrund vilar på demokratiska värdegrunder vilket innebär att skolan ska förmedla och främja för förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. All form av kränkande behandling skall och åligger alla anställda inom skolans verksamhet. Detta innebär även att man aktivt ska vidta nödvändiga åtgärder.
Att någon utsätts för kränkande behandling strider mot FN: s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Inom skolan och dess verksamhet är skollagen (1985:1100, 2 §) den lag som beskriver kravet av att lära och förmedla människors egenvärde och att aktivt motverka alla former av kränkande behandling. Lärarboken :( 2009/2010) Men når vi upp till detta? Att inte agera är det samma som samtycke. Vart är vi då på väg?
I Barnombudsmannens rapport och förslag mot mobbning – ”Blunda inte för mobbingen” (2001) beskrivs arbetsmiljölagen som den lag som tydliggör arbetsgivaren och arbetstagarens ansvar att åstadkomma god arbetsmiljö. Arbetsgivaren har en skyldighet att systematiskt planera, leda och kontrollera arbetsmiljöarbetet. De är även skyldiga att utforma handlinsplaner. Inom arbetarskyddsstyrelsen har särskilda föreskrifter om särbehandling poängterats och att detta inte ska accepteras inom verksamheten. Om tecken på särbehandling upptäcks skall dessa motverkas och snarast följas upp. Det många kanske inte känner till är att denna lag även innefattar eleverna på en skola. Skolan är elevernas arbetsplats. Denna lag är dock inte effektiv i arbetet mot kränkande behandling på grund av bristande kunskaper om lagen och dess innebörd.

Enligt barn och elevombudsmannen har 9 av 10 skolor som skolinspektionen granskat visat brister i sina likabehandlingsplaner.
500 anmälningar gjordes förra året där anmälaren ansett att skolan inte gjort tillräckligt för att stoppa kränkningarna. Tittar man på anmälningsfrekvens i landet så anmäls det mest i storstadsområdena, men där finns också fler barn. När antalet sätts i relation till antalet barn som bor i länet är variationerna inte lika stora.

Enligt myndigheten för skolutveckling i sin skrift ”Olikas lika värde” (2003) beskrivs kränkande behandling som ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar såsom mobbning, diskriminering, sexuella trakasserier, rasism, främlingsfientlighet, homofobi. Gemensamt är att principen om alla människors värde kränks.
Kränkande behandling handlar inte om en konflikt utan om ett övergrepp, en maktutövning som kan utryckas på många olika sätt.

Vad beror kränkningarna på? Frågan är mångfaciterad. I boken ”Mobbning och människovärde” (Höistad ,2001) har författaren beskrivit olika drivkrafter såsom maktbehov, rädsla, grupptryck, avundsjuka - missunnsamhet, projektion och rädsla för svaghet upp som möjliga orsaker till kränkande behandling.
Elever som mobbar tycker ofta att den mobbade är annorlunda och retar sig på detta. Den som är annorlunda känns som ett hot mot gruppen och att den måste bort för att höja statusen på gruppen. Det finns olika typer av olikheter social status, invandring, plugghäst, nörd samt de som har fysiska eller psykiska handikapp. Det är en vanlig copingstrategi att ta sig igenom skolgången genom att själv hitta något som står lägre i ”populäritetslistan” för att på så sätt höja sin egen status. Detta belyses i boken ”Det sociala livet i skolan” (Thornberg, 2006).

Vad kan vi göra? Personligt engagemang påverkar hela skolans inställning och arbete för att motverka kränkande behandling t.ex. mobbing som vi valt att titta lite närmare på. Det är viktigt att tydligt visa att mobbing inte är något som accepteras i skolan. För att lärare ska kunna hantera detta är det viktigt med utbildning och kunskap om hur man upptäcker mobbing samt kunskap i hur man ska agera för att påverka situationen på ett positivt sätt.
Demokratin är en stötesten i arbetet mot mobbing då det har visat sig att på skolor där eleverna känner sig delaktiga i arbetet och att de kan påverka också har mindre förkommande mobbning. Undervisning och samtal i klassrummen om mobbing är ett sätt att tydliggöra för eleverna vad som gäller i frågan samtidigt som det är ett sätt för läraren att få mer inblick i vad som händer i klassen visar BO:s rapport ” Blunda inte för mobbningen”(2001)
Det är viktigt at se arbetet mot mobbning både innefattar förebyggande, och åtgärdande av händelserna. Att identifiera mobbaren och ha ett samtal är det enda verktyg man som lärare har att tillgå. Det är viktigt att vara förberedd inför samtalet. Att arbeta tillsammans med övrig personal då man inte kan lösa det själv. Rektorn fyller en viktig funktion i arbetet mot mobbning och för att kunna genomföra detta är det viktigt att vara ute i verksamheten. Undersökningar om mobbingförekomst måste genomföras regelbundet. Det ligger i allas arbetsuppgifter att identifiera mobbing och att sätta igång arbetet direkt då det upptäcks. I boken ”Om skolans psykosociala arbetsmiljö”(Binbach, 2006) skriver författaren om att all mobbning inte är lika tydlig. Utfrysning och anonyma lappar är svåra att komma åt. När en lärare får informationen är det ett förtroende från eleven som behöver hjälp att åtgärda situationen. Detta tycker vi är en viktig sak i sitt agerande som pedagog.

Att fler vuxna i skolan har en gynnsam effekt på skolmiljön har visats i flera undersökningar även i skolverkets kartläggning ”Kränkande handlingar och informella miljöer-elevperspektiv på skolans miljöer och sociala klimat”(2002) där barn har fått uttala sig. Eleverna säger att de känner sig tryggare när det finns vuxna dock är det skillnad på hur vi upplever det beroende på hur den vuxnes personlighet och tillgänglighet och förmåga att hantera kriser.
Det framkommer att mobbing av annorlunda barn även sker i klassrummet, ibland när läraren inte ser det. Det förekommer ofta att läraren tycker barnet är jobbigt och väljer att inte göra något åt händelsen. Även åldershieraki förekommer och den sociala statusen är viktig samt om man känner någon tidigare är viktiga faktorer enligt eleverna. Ett problem kan vara att mycket av det som händer sker utanför skolmiljön. Hur ska man som lärare komma åt detta?

En annan aspekt kring kränkande behandling som vi gärna vill belysa är den kränkning elever utstår av sina lärare. Allt oftare anmäls skolan och dess personal för kränkande behandling. Är vår kunskap tillräcklig? Hur praktiserar vi värdegrunden i vårt arbete? Vilka signaler skickar vi ut? Är det dålig kunskap/medvetenhet kring värdegrunderna i en demokratisk människosyn som kan vara en grundläggande orsak och som gör att eleverna går över gränsen? Är eleverna tillräckligt upplysta om allas lika värde? Hur tydligt framgår detta i elevernas undervisning?

Statistiken visar stora brister gällande aktivt arbete och utformning av likabehandlingsplaner. En likabehandlingsplan enligt Skolverkets allmänna råd -2006 ”Allmänna råd och kommentarer för arbetet med att främja likabehandling”(2006 sid 14) bör:

- Tydligt uttrycka verksamhetens ledning tar avstånd från alla tendenser till trakasserier och annan kränkande behandling och ange en tydlig ansvarsfördelning mellan rektor eller någon motsvarande ledningsfunktion och personal,
- Vara konkret och utgå från aktuell kartläggning av verksamhetens behov som utgångspunkt för planerade åtgärder under det kommande året med en tydlig koppling till varje diskrimineringsgrund,
- Beskriva rutiner för akuta åtgärder och uppföljande insatser och hur dessa ska dokumenteras,
- Beskriva hur barn, elever och personal skall medverka i arbetet med planen samt hur vårdnadshavare skall göras delaktiga i arbetet,
- Beskrivas hur planen skall göras känd och förankras i hela verksamheten och hos barns och elevers vårdnadshavare,
- Innehålla en planering för personalens kompetensutveckling för att öka medvetenheten om förekomsten av och kunskap om mobbning, diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling och,
- beskriva hur planen årligen ska följas upp, utvärderas och vid behov revideras.





Sammanfattningsvis vill vi belysa problematiken med fortsatta och ökade problem med kränkande behandlingar. Om elever, föräldrar och pedagoger tillsammans förenar sina resurser ökar möjligheterna till bekämpningen av skolans problematik. Mycket riktlinjer om hur man ska arbeta kommer från regeringsnivå, men räcker resurserna? Dagens stora klasser, mindre lärartäthet, sociala problem och ekonomiska indragningar ställer stora krav på lärarens ställning och förmåga att agera för att nå visionen en skola för alla.


Referenser
Lärarboken : 2009/2010 : [läroplaner, skollagen, policydokument] (2008).(50-140,152-172) . Stockholm: Lärarnas riksförbund LR.

Allmänna råd och kommentarer för arbetet med att främja likabehandling och för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling (2006).(sid14) . Stockholm: Skolverket : Fritze distributör. Tillgänglig: http://www.skolverket.se/publikationer?id=1646

Olikas lika värde : om arbetet mot mobbning och kränkande behandling (2003). . Stockholm: Myndigheten för skolutveckling. Tillgänglig: http://www.skolverket.se/publikationer?id=1879

Blunda inte för mobbningen! : BO:s rapport och förslag mot mobbning (2001).(sid 32,13-15.) (3, rev uppl uppl.). Stockholm: Barnombudsmannen BO i samarbete med Gothia.

Höistad, Gunnar (2001).(sid 8-67) Mobbning och människovärde. Stockholm: Gothia.

Thornberg, Robert (2006). Det sociala livet i skolan : socialpsykologi för lärare(134-149) (1 uppl uppl.). Stockholm: Liber. Tillgänglig: http://www2.liber.se.support.mah.se/bilder/omslag/100/4705348o.jpg

Wrethander Bliding, Marie (2002). Kränkande handlingar och informella miljöer : elevperspektiv på skolans miljöer och sociala klimat. Stockholm: Statens skolverk : Fritze distributör. Tillgänglig: http://www.skolverket.se/publikationer?id=1150

http://www.skolinspektionen.se/sv/BEO/


Skibenter Jane Jönsson & Jane Bendrén